Vývojáři potřebují k práci stále více technologií a s nimi stoupají i nároky na hosting. Najít profesionální hosting za příznivou cenu ale není snadné. Naštěstí si mezery na českém trhu všimli i poskytovatelé služeb, takže pro vás máme dobrou zprávu: hledali jsme, testovali, vyjednávali a nakonec našli řešení, které je pro Drupal přímo vyladěné.

Drupal 8 nastavil vývojářům i sitebuilderům nové výzvy. Úžasná vylepšení, přechod na objektové programování a množství závislostí na dalších otevřených kódech nevyhnutelně přinesly potřebu naučit se pracovat s novými technologiemi, např. s Composerem. Slovem „nevyhnutelně“ myslím to, že už se jim při profesionálním vývoji prakticky nevyhnete. A protože jsou to nástroje velmi užitečné, další krok je obvykle ten, že už si bez nich vývoj ani nechcete představit. Kdo na Drupalu někdy pracoval týmově, určitě se naučil používat Git pro verzování, popis změn v kódu, návrat kódu v čase a začleňování změn od různých kolegů do společného kódu. Git však používají i vývojáři, kteří vyvíjejí malý projekt samostatně - a šetří jim to čas i nervy. Podobné je to s Drushem: kdo ho jednou začal používat, už se ho nechce vzdát. Drupalista, který chce obstát, zkrátka v dnešní době musí (a většinou i umí) používat technologie, které šetří čas, řeší závislosti a poskytují další benefity, např. podporu týmového vývoje. Pro ostřílené vývojáře velkých projektů je to už naprostá samozřejmost a pro ostatní je to zkušenost sice nová, ale se stejnými důsledky – všichni hledají navazující technologie.

Hosting ve světle nových požadavků

Jednou z nejzásadnějších navazujících technologií je webhosting, tedy místo na internetu, kam vývojář svůj projekt nahraje - s očekáváním, že tam bude spolehlivě fungovat. Zde má část vývojářů problém, zejména těch, co tvoří menší projekty, nebo se zaměřují na místní firmy. Proč? Protože na trhu hostingových služeb máme doširoka rozevřené nůžky služeb. Na jedné straně stojí zahraniční poskytovatelé nastavitelných superhostingů s SSH, Gitem, oddělenými servery pro vývoj, staging a produkci, v ceně tisíců až desetitisíců korun měsíčně. Na druhé straně stojí sdílené hostingy bez SSH console a bez Gitu za stovku měsíčně. Někde mezi tím jsou vcelku levné managované (spravované) virtuální servery, které přebírají zodpovědnost za bezpečnost a aktualizace, dokonce i některou potřebnou technologii podporují, ale nikdy ne všechny. Pak jsou na trhu dedicated (vyhrazené) servery, kde sice máte všechno, co si nainstalujete, ale musíte se stát Linuxovým serverovým specialistou (nebo ho mít v týmu), abyste dokázali server udržet zabezpečený a funkční. Když v této situaci máte klienta, který si někde na webu hostera přečetl, že podporuje Drupal na jedno kliknutí za 100 Kč měsíčně, jste v prekérní situaci. Klient totiž samozřejmě nechápe a nevidí technologická omezení ani případná rizika, chce vidět pouze krásný nový web a úžasnou cenovou nabídku. Přichází zásadní otázka - „kam s ním“? Ano, věřím, že řada z vás to už řešila a ví, že se zaťatými zuby lze Drupal 8 rozjet i na běžném sdíleném hostingu. Přenosem cca 25 tisíc souborů Drupal 8 projektu přes FTP to začne, únavným klikáním v administračním rozhraní namísto naučených drush příkazů to pokračuje... A jakmile budete potřebovat projekt jednou týdně aktualizovat, protože klient přišel s novým nápadem, začne to být velmi nepříjemné pro vaše nervy a nestydatě drahé na strávený čas.

Hostingová frustrace

Copak není nikde na světě hosting, který by byl za normální peníze, měl podporu technologií, které Drupalista standardně potřebuje, a nevyžadoval po vás, abyste se stali expertem na správu serveru? Debata na toto téma proběhla mezi vývojáři na Slacku české Drupal komunity na začátku letních prázdnin. Pro mne nejzajímavější byla zmínka Radima Klašky o SnackHostu. SnackHost totiž nabízel téměř vše, co jsme si dokázali představit. Měl SSH consoli, podporu Gitu, fungoval na něm Composer i Drush. Vše za velice příjemnou cenu – prostě ideální – až na jednu maličkost. Drupal 8 na něm nebylo možné rozběhnout v doporučené adresářové struktuře, kdy adresář pro web je podadresářem Drupal projektu. Tato jedna jediná zdánlivě maličká překážka nám stála v cestě za nalezením plně vyhovujícího hostingu pro Drupal 8.

Mohl by SnackHost plně vyhovovat Drupalu?

Začali jsme se o SnackHost více zajímat a kladli si otázky. Co je to za projekt a kdo za ním stojí? Bylo by možné jednat o přizpůsobení produktu pro potřeby projektů postavených na Drupalu 8? Odpovědi na tyto otázky shrnuje následující rozhovor s ředitelem SnackHostu Damirem Špoljaričem.

 

S kolegy vývojáři jsme zkoušeli váš SnackHost. Líbí se nám na něm, že podporuje všechny technologie, které potřebujeme pro vývoj projektů postavených na Drupalu 8. Přesto jsme o něm dříve neslyšeli. Jak a kdy SnackHost vznikl?

Hledali jsme na českém trhu hosting vhodný pro Drupal, který bude levný, s vysokou dostupností a současně umožní uživatelům využívat moderní nástroje, jako jsou SSH, GIT, Drupal Console či Drush. Nic takového jsme nenašli, a tak jsme se před 1,5 rokem (cca v červnu 2016) rozhodli takový hosting vytvořit sami.

To souhlasí, ani my jsme na nic takového nenarazili, resp. našli jsme vždy řešení, která vyhovovala pouze částečně. Kdo stojí za SnackHostem?

SnackHost nevznikl jen tak z čistého nebe a bez zkušeností. SnackHost je dceřiný projekt firmy VSHosting, která přes 11 let působí na českém a slovenském trhu a je největším poskytovatelem hostingových služeb pro velké internetové projekty. VSHosting hostuje například každý třetí eshop či projekty typu ČSFD.cz, Týden.cz a mnoho dalšího. Veškeré know-how bylo aplikováno i do SnackHostu, a jeho uživatelé tak těží z těchto unikátních zkušeností. VSHosting, potažmo SnackHost, disponuje špičkovou infrastrukturou. K ní patří i nejmodernější české datacentrum ServerPark, které VSHosting postavil bez jakýchkoliv technických kompromisů na zelené louce, dle požadavků na redundanci TIER IV. Aktuálně se chystá projekt druhého datacentra ServerPark DC2. VSHosting disponuje celoevropskou síťovou infrastrukturou n x 100Gbps, přímým připojením do 5 peeringových center ve 3 státech a špičkovými síťovými prvky, které jiné hostingové společnosti v ČR nepoužívají (https://www.vshosting.cz/vshosting-jaky-harware-pouzivame-v-siti/)

Během testování jsme si s kolegy chválili vaši cenovou politiku, která do jisté míry umožňuje ovlivnit cenu zapínáním a vypínáním požadovaných služeb. Ve výsledku se navíc stále pohybujeme na velmi příjemných cenových hladinách, okolo koruny za den.

SnackHost je provozován bez jakýchkoliv závazků a s férovým denním účtováním. Denní poplatek za hosting každého webu (82 haléřů v základní ceně) se odečítá z kreditu, který si může klient nabíjet v libovolné výši (dostupná je i funkce automatického dobíjení z platební karty). Služby lze kdykoli rozšířit nebo omezit, není nutné cokoliv předplácet na měsíce či roky dopředu.

Když jsme SnackHost zkoušeli s Drupalem 8, narazili jsme na zásadní překážku. Drupal nebylo možné nainstalovat do podadresáře. Obrátili jsme se na vás s prosbou o úpravu parametrů SnackHostu, který by to umožnil. Vnímali jsme to jako potenciální pilotní projekt spolupráce české Drupal Asociace s firemním sektorem, který by měl být oboustranně přínosný. Jak jste naši iniciativu vnímali z vašeho pohledu?

Jako skalní fanoušek open-source technologií jsem byl velice rád za takovou příležitost. Technicky nešlo o složitou úpravu, předcházelo jí však důkladné testování, takže požadovanou úpravu jsme mohli komunitě nabídnout až po pár týdnech. Přeci jen si ve SnackHostu i VSHostingu zakládáme na stabilitě a vysoké dostupnosti a zásahy podobného typu do jádra služby vyžadují maximální opatrnost. Těšíme se na další podněty od Drupal komunity!

Jsme rádi, že jsme našli společnou řeč a SnackHost od letošního prosince umožňuje nainstalovat Drupal do podadresáře podle doporučené praxe. S výsledky naší spolupráce jste přišli osobně seznámit Drupal komunitu na prosincovém setkání v Českém rozhlase. Jak se vám setkání líbilo?

Jste parta super lidí. Kolega byl nadšený, já jsem se mohl zdržet jen chvíli. Příště opět rádi přijdeme. Pro drupalisty, které chceme tímto podpořit, jsme připravili promo kód DRUPALCZ, díky kterému je možno získat hosting na 365 dní s 50% slevou (nevztahuje se na domény).

Děkujeme za podporu, za SnackHost a za skvělou spolupráci. Na stránkách Drupal.cz připravujeme další články o postupech, jak na SnackHostu instalovat a automaticky updatovat Drupal projekty přes Git, abychom prošlápli cestu i začátečníkům.

Za Drupal.cz Martin Klíma

Velký dík autora patří Evě Rázgové za pomoc při finální stylizaci tohoto článku.

Více informací o SnackHostu na https://www.snackhost.com/cs/cloud-hosting/

Komentáře

Na základě tohoto článku jsem Snackhost vyzkoušel. SnackHost vám instalaci Drupalu ani nenabídne, což o to. Je tam ssh a composer, tak si to nainstalujete sami, ale to jen pod podmínkou, že máte Drupal 8. Pokud chcete používat Drupal  9, tak máte smůlu. Nepodporovaná technologie. Problém je v zastaralém MySQL / PostgreSQL, které ani neplánují updatovat.

Mimochodem jejich kontaktní formulář na webu už nefunguje více jak měsíc. Už jsem jim to před měsícem psal. Pořád to nefunguje. Což myslím dost ukazuje na to, že to zas tak skvělá služba není.

Přidat komentář

Ktorá rieka preteká Bratislavou?