Miro Michalicka

Po jarním nástupu pandemie kovidu bylo jasné, že americký DrupalCon se určitě neuskuteční v zamýšleném formátu. Drupal Asociace se rozhodla využít nové možnosti globálního světa a uspořádala první celosvětový DrupalCon Global. Naše komunita získala čtyři lístky na tento event a Petr Illek byl jedním z účastníků. Miro se ho při příležitosti nadcházejícího evropského DrupalConu zeptal na jeho zážitky a zkušenosti. 

Miro: Jak se ti líbil DrupalCon Global?

Petr: Bylo to jiné, v mnoha ohledech zajímavé.

M: Tohle nebyl tvůj první DrupalCon, v čem jsi viděl největší rozdíly?

P: Byl to můj první DrupalCon, kde jsme viděl asi nejvíc přednášek od začátku do konce. Obecně beru DrupalCon spíš jako prostor pro seznámení se s ostatními. A možnost napřímo se pobavit s lidmi, s kterými jsem jinak ve styku jen vzdáleně.

M: Jak byla zabezpečena interaktivita s přednášejícími? Dostal jsi možnost se jich na něco zeptat a dostal jsi odpovědi na své otázky?

P: To byla jedna z nejlepších novinek – přímo v průběhu přednášky běžel živý chat s ostatními, takže jsem dostal odpověď, případně i sám odpověděl, už přímo během přednášky. Další dotazy pak přednášející případně zodpověděl po konci své přednášky. Několikrát jsem se zúčastnil i povídání po přednášce, kdy jednotlivé místnosti byly otevřené tak dlouho, dokud v nich byli lidé.

M: Neformální setkání s ostatními účastníky jsou důležitou součástí DrupalConů. Měl jsi příležitost potkat nové lidi i online?

P: Na náhodné setkání jsem chvíli sbíral odvahu, ale nakonec jsem to udělal a potkal se se Surabhi Gokte, se kterou jsme se znali jen z "doslechu". Byl to příjemný pětiminutový rozhovor v podstatě bez Covidu i Drupalu. 

M: Zapojil ses i do nějakých BoFů? Bylo to tak živé jako v reálném světě?

P: BoF jsem žádný nesthil, ale zapojil jsem se do Government Summitu – setkání lidí, kteří mají zkušenosti s tvorbou webů pro veřejné instituce na různých úrovních. Probíhala velice živá a otevřená diskuze, jak napřímo přes kameru a mikrofon, tak souběžně v chatu.

M: Co pro tebe znamená DrupalCon? Proč by si někdo měl koupil lístek?

P: Ještě týden před svým prvním DrupalConem v Praze 2013, jsem vůbec nevěděl, že něco takového existuje (díky Evo). Účast mi změnila život. Otevřely se mi dveře k práci v zahraničí na projektech, které ovlivňují miliony lidí po celém světě. Poznal jsem spoustu lidí, které mohu považovat za přátele. Lístek není nejlevnější, ale jako investice se rozhodně vyplatí.

 

Evropský DrupalCon proběhne již 8.–11. prosince. Kup si svůj lístek a potkej se napřiklad i s Driesem Buytaertem, zakladatelem Drupalu nebo s Gáborem Hojtsym, významným evropským kontributorem do Drupalu. 

Přidat komentář

Ktorá rieka preteká Bratislavou?