Miro Michalicka

Na DrupalConu v Praze Dries Buytaert hovořil o konkrétních vylepšeních a inovacích Drupalu, které pohánějí budoucí růst Drupalu. 

Klíčovým zůstává zaměření Drupalu na tvůrce obsahu (editory) a možnost vytvářet tzv. headless weby. Tím Drupal umožňuje tvořit digitální zážitky mnoha předním organizacím po celém světě, včetně Lufthansy a Evropské komise. Díky svému přístupu založenému na API je Drupal ideální volbou pro organizace, které spojují firemní web s jejich back office. Různé headless frameworky dělají toto spojení ještě snadnější . 

Otevřený web

Vize Drupalu zůstává založena na principu otevřené, flexibilní a přístupné platformy, která umožňuje jednotlivcům i organizacím vlastnit svá vlastní data. To je něco, co se stalo velmi důležité ve světě, kde velké technologické společnosti vlastní data lidí. Použití otevřených technologií poskytuje tvůrcům plnou kontrolu nad digitálním zážitkem, který návštěvníkům nabízejí, ať už shromažďují jejich data, nebo ne. Uzavřené webové systémy totiž často neposkytují vůbec žádné možnosti ochrany soukromí a omezují tvůrčí kreativitu. Rovněž je téměř nemožné vyřešit problémy s přístupností stránek např. pro handicapované skupiny návštěvníků. Oproti tomu open source systémy poskytují vývojářům i organizacím plnou kontrolu nad daty, funkcionalitou, vzhledem webu a v ničem je neomezují.

Drupal má závazky k různým součástem otevřeného webu a umožňuje organizacím vlastnit jejich vlastní digitální zkušenosti. Škálovatelnost (scalability), přístupnost (accessibility) a spolehlivost (reliability) jsou základními kameny Drupalu. Dobrý software se stará o koncové uživatele a pomáhá lidem. To zůstane i nadále jádrem projektu Drupal.

Gitlab

Do prostředí Gitlabu se už před časem přesunul zdrojový kód Drupalu a nyní se z DrupalCI na GitlabCI přesouvá také automatizované testování. To nabídne okamžitou zpětnou vazbu a umožní zrychlení vývojového cyklu. 

Na Drupal.org zůstanou stránky jednotlivých rozšíření, celý systém komunikace, úkolů a sledování chyb či požadavků bude ale už žít v Gitlabu. Správcům rozšíření nabídne GitLab např. vytvoření přehledných kanban boardů pro lepší organizaci práce. To všechno umožní open-source komunitě jednodušší přispívání do Drupalu.

Drupal 10

Vydání Drupal verze 10 je naplánováno na prosinec 2022. Uživatelé Drupalu 9 budou mít 11 měsíců na upgrade na Drupal 10. Důvodem je ukončení podpory softwarových knihoven třetích stran.

V závěru Dries zdůraznil důležitost spolupráce tisíců Drupal profesionálů po celém světě. Rozsáhlá komunita výrazně pomáhá zájemcům začít s Drupalem a podporuje organizace, které věří v otevřený web. Dobrý software přitahuje lidi, kteří si volí Drupal, ať už pro obchodní účely nebo pro svoji kariéru.

 

Přidat komentář

Která řeka protéká Prahou?