Miro Michalicka

 

 

PRAHA, BRATISLAVA, PORTLAND, 12.5.2020 - CDC (Centrum pro prevenci a kontrolu nemocí), NIH (Národní zdravotní institut), či Lékaři bez hranic, jsou vedle mnoha dalších jedny z organizací, které spoléhají na Drupal - největší nezávislý open source systém pro správu obsahu - aby zajistil jejich webové stránky dynamické a bezpečné. Avšak zrušení DrupalConu, klíčové akce Drupal Asociace pro získávání finančních prostředků, který byl původně plánovaný na květen 2020, vážně ohrozilo financování této neziskové organizace.

“COVID-19 má mimořádně tvrdý dopad na ekonomiku neziskových organizací a Drupal Asociace není žádnou výjimkou”, říká výkonná ředitelka Drupal Asociace Heather Rocker. “Když jsme přijali rozhodnutí zrušit severoamerický DrupalCon 2020, abychom ochránili bezpečnost návštěvníků, hned další otázkou bylo, jak nahradit chybějící příjmy, abychom mohli pokračovat v práci pro miliony členů naší komunity po celém světě.”

Tak byla spuštěna #DrupalCares, globální kampaň koncipovaná s nadějí na překlenutí značného propadu ve financování, který vznikl jako důsledek pandemie. I když kampaň měla slibný start, co skutečně akcelerovalo její celkový úspěch, byl až príspěvek zakladatele Drupalu Driese Buytaerta a jeho manželky Vanessy ve výši 100 000 dolarů. Tento grant sloužil na navýšení příspěvků jednotlivých dárců. Následně se přidala i skupina Drupal společností z celého světa, čímž se každý darovaný obnos podařilo ztrojnásobit.  

K dnešnímu dni (11. května 2020) se prostřednictvím kampaně #DrupalCares podařilo vybrat potřebných 500 000 dolarů za pouhých 30 dní od spuštění. Do kampaně přispělo téměř 150 společností a více než 2000 jednotlivých dárců a členů asociace, čímž bylo cílové částky dosaženo v rekordním čase.

“Žasnu, jak rychle se Drupal komunitě podařilo vybrat prostředky pro Drupal Asociaci”, říká Dries Buytaert, zakladatel Drupalu. “S touto kampaní za zády se může Drupal asociace opět zaměřit na klíčové úkoly, jako je například červnové vydání Drupal 9.”

“DrupalCon byl zásadní podmínkou pro úspěch Drupalu”, pokračuje Buytaert a dodává, “I když letošní konference proběhne ve virtuální podobě, jsem velmi rád, že se DrupalCon bude i nadále konat. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se do kampaně zapojili a pomohli nám dosáhnout našeho cíle - Drupal komunita je silnější než kdykoli předtím.”

Zatímco Drupal Asociace byla zasažená pandemií, Drupal ekosystém zůstává silný. Jak Buytaert napsal již v březnu, zdá se, že software s otevřeným kódem (open source) je odolný vůči recesi.

“Open source se stal bezpečnějším, flexibilnějším a stabilnějším, než kdykoli předtím”, tvrdí Buytaert. “Dnes jsou výhody Open source viditelnější, než během předchozích recesí.” 

Přispívání do Open source kódu zároveň představuje vynikající příležitost pro jednotlivce k rozšíření svých schopností, a nebo dokonce na úplnou rekvalifikaci během období se zvýšenou nezaměstnaností. Drupal znovu dokázal sílu komunity a Open source model tvoří z projektů jako je Drupal jednu z nejlepších investic v nejistých časech.

Vedle příspěvků do kampaně #DrupalCares, umožnila většina sponzorů DrupalConu Drupal Asociaci, aby si ponechala si jejich sponzorské příspěvky a použila je na zorganizování historicky prvního virtuálního DrupalConu - DrupalCon Global 2020

“Jako mnohé jiné organizace jsme i my museli rychle reagovat na změnu našeho klíčového setkání, když jsme právě tam měli představit novou verzi Drupalu, zásadní upgrade po téměř pěti letech od předchozí verze”, říká Rocker. “DrupalCon měl původně přivítat 3000 účastníků už v květnu 2020 v Minneapolis, takže jsme neměli čas na strategii počkáme a uvidíme. Jsem vděčná kreativním zaměstnancům Drupal Asociace a také širšímu vedení Drupal komunity, že jsou odhodlaní udělat cokoliv, aby setkání proběhlo úspěšně.” 

”Mimo to plánujeme vydání Drupal 9 na začátek června, což je dalším důkazem odhodlání Drupal komunity především nyní, když by zdržení vyvolané celosvětovými událostmi nebylo žádným překvapením”, dodává Rocker. 

Kampaň #DrupalCares zůstává aktivní do konce května. Pokud se chcete dozvědět více o Drupalu nebo přispět darem, navštivte www.Drupal.org.

Přidat komentář

Která řeka protéká Prahou?