Petr Illek, Drupalista

Nová verze zpřístupňuje modul media pro všechny uživatele, významně zlepšuje migraci, stabilizuje moduly Content Moderation a Settings Tray, urychluje zobrazení dynamických stránek pomocí BigPipe a přináší nové (experimentální) uživatelské rozhraní pro nastavení zobrazení entit. Zahrnuje několik velmi důležitých oprav pro workflow překladů obsahu a podporuje běh na PHP 7. 2.

Média v jádře se zlepšují a jsou k dispozici pro všechny

V Drupal 8.4 jsme přidali Media API do jádra, které vychází z modulu Media Entity. Modul byl skryt z uživatelského rozhraní kvůli problémům s UX. V Drupal 8.5 byla vyřešena řada problémů s použitelností a modul je nyní možné normálně povolit. Média v aplikaci Drupal 8.5 podporují nahrávání a přehrávání zvukových a video souborů, stejně jako výpis a opětovné použití médií.

Pro optimální uživatelskou zkušenost doporučujeme rozšířit základní sadu některým z bohatého ekosystému modulů, které rozšiřují hlavní modul Media. V budoucích verzích vylepšíme základní práci s multimediální knihovnou a dalšími nástroji, přidáme integraci do WYSIWYGu, přidáme podporu pro externí typy médií, jako jsou videa YouTube, a poskytneme cestu k upgradu dat ze základních polí Soubor a Obrázek na existujících stránkách.

Settings Tray a moderování obsahu je nyní stabilní

Dva experimentální moduly původně přidané v Drupalu 8.2.0 se v minulých verzích neustále vylepšovali a jsou nyní stabilní. Modul Settings Tray poskytuje rychlé řešení pro správu nastavení v daném kontextu, například přesunutí položek v menu. Modul Moderování obsahu umožňuje definovat stavy workflow obsahu, jako jsou Koncept, Archivováno a Publikováno, stejně jako role, které mají schopnost přesouvat obsah mezi stávy. Drupal 8.5.0 také přidává podporu pro překlady, které jsou moderovány nezávisle.

Nový experimentální modul Layout Builder

Nový experimentální modul Layout Builder poskytuje funkce pro rozložení zobrazení článků, stránek, uživatelských profilů a dalších zobrazení entity. Layout Builder používá stejné uživatelské rozhraní "outside-in" jako v modulu Settings tray, což umožňuje stavitelům webu upravit jejich rozvržení na aktuální stránce (spíše než muset přejít na samostatný formulář v backendu). Aktuální uživatelské rozhraní je základní implementací, ale očekáváme, že se v příštích měsících výrazně zlepší.

Ukázka umísťování bloků pomocí nástroje Layout Builder

Migraci je stabilní

Po více než čtyřech letech práce je architektura systému Migrate je stabilní. Moduly Drupal Migrate a Drupal Migrate UI jsou považovány za stabilní pro modernizaci jednojazyčných stránek. (Migrace vícejazyčných stránek ještě není plně podporována.) Podpora přírůstkových migrací je také součástí této verze. Další podrobnosti o migraci do aplikace Drupal 8 naleznete v oznámení o migraci.

BigPipe je ve výchozím stavu zapnutý

Modul BigPipe poskytuje pokročilou implementaci renderování stránky pomocí BigPipe techniky vytvořené Facebookem. Tím dochází ke značnému zlepšení vnímaného výkonu pro stránky s dynamickým, personalizovaným nebo nekešovatelným obsahem. Modul byl experimentálně přidán v aplikaci Drupal 8.1.0 a stal se stabilní v aplikaci Drupal 8.3.0. Po testování v reálu je BigPipe nyní součástí standardního instalačního profilu Drupalu 8.5.0, takže všechny nové instalace Drupal 8 budou ve výchozím nastavení rychlejší. BigPipe je také první novou funkcí Drupalu 8, který to dotáhl z experimentálního prototypu, až na součást standardní instalace!

Základ pro nový demo instalační profil "Out of the box"

Drupal 8.5.0 obsahuje základ pro nový demo instalační profil a téma vzhledu od iniciativy Out of the Box, které bude demonstrací moderních schopností Drupalu a jeho krásy. To nám umožní poskytnout demo jako experimentální profil a téma, v budoucí verzi Drupal 8.5. (Demo profil a téma vzhledu by neměly být použity na skutečných produkčních nebo vývojových webech, protože není zaručena zpětná kompatibility nebo upgrady.) Pokud byste chtěli vidět toto demo v akci, podívejte se na vývojovou verzi 8.6.x.

PHP 7. 2. je nyní podporováno

Drupal 8.5.0 nyní běží i na PHP 7. 2., který přichází s novými funkcemi a dále zlepšuje výkon proti PHP 7. 1. PHP 7. 2. je nyní doporučenou verzí PHP pro Drupal 8.

Přidat komentář

Ktorá rieka preteká Bratislavou?