Eva Rázgová photo

Po vzoru mezinárodní soutěže Splash Awards uspořádala česká a slovenská Drupal komunita soutěž DrupalCS Awards oceňující nejlepší tuzemské projekty založené na platformě Drupal. Do dvou kategorií (firmy a freelanceři) se přihlásilo celkem 35 webů.

Soutěž byla součástí putovní konference DrupalCamp CS. Účastníci zvolili v tajném hlasování celkem 9 nominovaných a 6 oceněných projektů:

Kategorie „Firmy“:

1. místo: Paměť národa (www.pametnaroda.cz - databáze výpovědí pamětníků komunistické a nacistické minulosti, Drupal 8), realizace: Made It Digital s.r.o. Projekt realizovaný pro nevládní organizaci Post Bellum získal také 1. cenu v mezinárodní soutěži Splash Awards 2019 v kategorii „Non-profit“.

2. místo: CN Jobs - (www.cnjobs.dk - karierní stránky firmy CN Group, Drupal 8, ReactJS), realizace: CN Group CZ s.r.o.

3. místo: COLOSEUM RESTAURANTS s.r.o. (www.coloseum.cz - webový portál sítě restaurací Coloseum, Drupal 8), realizace: Freely Agency s.r.o.

Nominace: Patron dětí (https://patrondeti.cz - charitativní projekt, jehož smyslem je pomáhat zdravotně a sociálně znevýhodněným dětem a jejich rodinám z celé České republiky, backend: Drupal 8, frontend: vue.js), realizace: Kleos Vision s.r.o. Projekt zastřešuje a jeho provoz financuje Nadace Sirius.

Kategorie „Freelanceři“:

1. místo: iRozhlas.cz (www.irozhlas.cz, zpravodajský web Českého rozhlasu, Drupal 7), realizace: Jan Pospíšil, Marek Vantuch, frontend: Superkoders

2. místo: CZGOV – zdrupalizujme úřady (www.czgov.cz, základ volně stažitelné distribuce CMS Drupal pro státní správu a místní samosprávy), realizace: Petr Illek

3. místo zČech.cz (www.zcech.cz - eshop zaměřený na podporu a propagaci zajímavých a kvalitních výrobců z ČR, Drupal 8), realizace: Jan Polzer

Nominace:  Dobrodruh - komunitný portál pre cestovateľov (www.dobrodruh.sk, kromě migrace z Drupalu 6 do Drupalu 8 se podařilo zmodernizovat design a zlepšit organickou návštěvnost webu o 50 %), realizace: Miroslav Michalička.

Nominace: Univerzita Pardubice (www.upce.cz,  portál zahrnující web Univerzity, sedm fakult a studentský i zaměstnanecký intranet, Drupal 7), realizace: Kryštof Bernat.

* * *

Co k oceněným a nominovaným projektům říkají jejich autoři?

Paměť národa

Paměť národa

Pamět národa umožňuje uchovat cenné vzpomínky svědků nedávné komunistické a fašistické minulosti a propojit informace také s podobnými projekty po celém světě. 

„Původní systém vznikl v roce 2008. Přepracování do Drupalu 8 zahrnovalo mimo jiné migraci několika tisíc položek obsahu ve 14 jazycích, správu desítek tisíc multimediálních položek, odlišení veřejného a privátního obsahu a implementaci pokročilých vyhledávacích možností na frontendu i backendu.

Upgrade na Drupal 8 současně představoval šanci modernizovat design. Novou vizuální identitu nám dodal klient ve formě šablon PatternLabu. Rozhodli jsme se integrovat PatternLab s Drupalem, což pro klienta znamená, že v budoucnu může snáze provádět menší designové změny."

Miroslav Michalička za Made It Digital

CN Jobs

"Nové kariérní stránky firmy CN Group jsme vyvinuli kvůli novému designu a možnosti editovat všechny texty online, abychom mohli rychle aktualizovat informace (pozice, počty zaměstnanců, nové projekty, videa...). Proto byl Drupal na backendu jasnou volbou. Systém je napojen na ATS (applicant tracking system), která HR oddělení usnadňuje následnou práci s uchazeči (kontakty, životopisy a pohovory).

Web má oddělený frontend a backend, přičemž komunikace mezi oběma částmi probíhá v GraphQL. Frontend napsaný v ReactJS využívá server-side rendering pomocí NodeJS. Backend pro správu obsahu tvoří headless Drupal 8, naplno využíváme Media a Paragraphs. Separace obou částí se nám opakovaně vyplatila, protože vývoj obou částí byl na sobě nezávislý, mohl běžet paralelně a vzhledem k počtu frontendistů v naší firmě to neznamenalo žádnou komplikaci. Z pohledu drupalisty naprosto ideální odluka od šablon :-). Zahrnutí GraphQL serveru do projektu bylo až překvapivě snadné a výrazně zjednodušilo komunikaci mezi oběma částmi týmu.

Continuous integration a celé workflow využívá GitLab a celý projekt včetně vývojových prostředí je postaven na Docker kontejnerech, což se osvědčilo při obměnách týmu pro zapracování juniorních vývojářů - zprovoznění lokální instalace projektu je otázkou pár jednoduchých příkazů."

Karel Majzlík, CN Group.

COLOSEUM restaurants

Coloseum.cz

"Síť restaurací COLOSEUM dbá na vysokou kvalitu potravin a procesů přípravy pokrmů. A stejně náročný byl klient i během vývoje nového portálu. Drupal 8 nyní úspěšně pomáhá s marketingovými aktivitami, ale také značně snadňuje správu obsahu klientovi, především co se týče aktualizací týdenních i stálých menu. Rezervace jednotlivých poboček je řešena pomoci REST API služby Restu.cz. S návrhem struktury webu a s tvorbou obsahu jsme spolupracovali s agenturou H1.cz, díky čemuž se efektně doplnila synergie online marketingového myšlení s tahem na technickou kvalitu a výkonnostní optimalizaci."

Jan Nagy za Freely Agency

Patron dětí

Patron dětí - Main Page

Patron dětí dává prostor příběhům dětí, kterým v životě nepřálo štěstí. Spojuje lidi ochotné pomáhat s těmi, co pomoc potřebují. Prostřednictvím drobných peněžních darů naplňuje malá i velká přání a potřeby dětí. Vybírá peníze na zájmové kroužky, školní obědy, ale i nové kolo nebo speciální zdravotní rehabilitaci. Peníze se k dítěti vždy dostanou do poslední koruny.

"Z technického hlediska určitě vnímám jako nejzajímavější spojení Drupal 8 + Vue JS. Pro live data používáme také Google Firebase. Tohoto rozhodnutí jsme nikdy nelitovali, funguje to opravdu skvěle. Jediným omezením může být to, že potřebujete do týmu skvělého frontendistu".

Rostislav Levkovitch za Kleos Vision s.r.o.

iRozhlas.cz

iROZHLAS.cz

iRozhlas sdílí jednu instalaci Drupalu 7 spolu s desítkami dalších webů Českého rozhlasu, což s sebou nese obsahové výhody (např. sdílení multimédií, autorských profilů a uživatelů), ale i velké technické výzvy, jako spojení dvou výrazně rozdílných administrací “pod jednu codebase střechu”, nebo optimalizace výkonu nad enormním počtem uzlů.

Celý komplex webů je pravděpodobně největší drupalovský projekt v ČR, alespoň co do množství obsahu.

„Moc mě těší, že jsem mohl vyvíjet zpravodajský portál, který teď sám rád navštěvuji.“

Jan Pospíšil, hlavní vývojář

CZGOV - zdrupalizujme úřady

CZGOV je základ volně stažitelné distribuce Drupalu pro státní správu a místní samosprávy.

“Rád bych zúročil zkušenosti nabyté prací na obdobném zahraničním projektu - Australské GovCMS. Myslím si, že Česká i Slovenská republika podobné iniciativy potřebují jako sůl. S ohledem na stále začínající digitalizaci a malou koncepčnost státní správy je nyní dobré začít ,něco’ budovat i bez okamžitého, nejen finančního, efektu. Cílem je být připraven, až to vypukne. ;)

Současný stav bych nazval “early alpha”, jde tedy hlavně o koncept a doufejme rozproudění diskuze. Do soutěže jsem se přihlásil hlavně za účelem propagace myšlenky, než s nějakou ambicí. Proto mě opravdu nadchlo, jaký ohlas měl projekt v komunitě a jak se umístil. Dávám dohromady skupinu vývojářů, se kterou ho budu moci posunout dál. Mezitím jsem ho také přejmenoval na CSGOV, aby lépe reflektoval, že je československý.”

Petr Illek, autor projektu

zČech.cz

zČech.cz - titulní strana

"zČech.cz je unikátní eshop zaměřený na podporu a propagaci zajímavých a kvalitních výrobců z ČR. Nabízí výkladní skříň produktů vyráběných v Česku, které si na portálu také rovnou objednáte. Struktura webu je volena tak, aby bylo jasně vidět, že za každým jednotlivým produktem stojí skuteční lidé, kteří do výroby každého kusu dávají to lepší, co umí. Přestože navenek vypadá zcech.cz jako ,obyčejný' e-shop, uvnitř se skrývá mnohem více. Každý z výrobců má svůj profil, edituje si produkty, skladové zásoby, varianty i články.

Web je postavený na Drupal 8 s mnoha vlastními doplňkovými moduly. Osmičku jsme zvolili jakožto univerzální řešení umožňující flexibilně reagovat na potřeby rozvoje webu. Spojení Drupalu s Composerem a komponentami Symfony nám dává velice pružný nástroj pro vývoj."

Jan Polzer

Dobrodruh.sk - komunitní portál pro cestovatele

dobrodruh.sk

"Cestovatel Jožo za námi přišel s webem postaveným na Drupalu 6 a se zastaralým, neresponzivním designem. Web  jsme web přemigrovali na Drupal 8 a přidali jsme mnoho nové funkcionality. Pracovali jsme také na vylepšování pozic v SERPu a za půl roku naší práce jsme organickou návštěvnost webu Dobrodruh.sk z výšili o 50 %."

Miroslav Michalička, hlavní vývojář

Univerzita Pardubice

Univerzita Pardubice

Portál upce.cz zahrnuje web univerzity, sedm fakult a studentský i zaměstnanecký intranet.

"Univerzita Pardubice si vybrala Drupal, protože se nutně potřebovali zbavit drahého krabicového řešení. Pro mě jako pro vývojáře bylo zajímavé zjištění, že Drupal má v sobě API, díky kterému můžeme dynamicky vytvářet uživatele a obsah přímo z páteřních systémů a tak integrovat a automatizovat skutečně sexy data :-). Např. můžu jako redaktor přidat uživatele do stránky a k němu se automaticky z whois systému dotáhne fotka, telefon, e-mail a zda má dovolenou... Pokud někoho bude zajímat, jak se takový obří kolos dělá (:D), koukněte sem https://drupalarts.cz/pripadova-studie-upce."

Kryštof Bernat

* * *

Ceny se moc líbily...

Jsou věci, pro které si v kanceláři rádi uděláte místo - a krásné ceny DrupalCS Awards ze sklárny Memory Crystal k nim patří. Jejich výrobu podpořila grantem mezinárodní Drupal Asociace. Za podporu soutěže a DrupalCampu CS děkujeme také všem sponzorům a dobrovolníkům.

Přidat komentář

Která řeka protéká Prahou?